Evia SPA & Wellness

Evia Spa & Wellness

Видове масаж: кой масаж е по-добър

В продължение на хиляди години масажните практики са били ефективен начин за лечение и укрепване на тялото, подобряване на външния му вид и успокояване на ума. В допълнение към получения ефект, масажът носи приятни усещания.

Съдържание:

 1. Класификация и видове масажи
 2. Шведски масаж
 3. Релаксиращ (релаксиращ) масаж
 4. Балийски (азиатски) масаж
 5. Масаж с горещи камъни (стоун терапия)
 6. Лимфодренажен масаж
 7. Арома масаж (Ароматерапевтичен масаж)
 8. Антицелулитен масаж
 9. Спортен масаж
 10. Масаж с мед
 11. Общи препоръки при избора на масаж

Благодарение на механичните въздействия върху различни части и точки на тялото, благодарение на масажа се постига терапевтичен ефект. В допълнение, масажните техники ви позволяват да облекчите напрежението и да тренирате мускулния слой. Днес има голям брой техники и методи за масаж. Всеки от тях има свои собствени характеристики и получения резултат. Някои масажи помагат за отпускане, други за възстановяване на мускулите след нараняване, други помагат за отслабване. При избора на процедура клиентите имат въпрос: какъв вид масаж е най-добър и най-ефективен в моя случай? В тази статия ще анализираме популярните техники и направления на масажа и кой масаж е подходящ за вашата ситуация.

КЛАСИФИКАЦИЯ И ВИДОВЕ МАСАЖИ

Има много видове масажи. Всички те се различават по степента на въздействие, техниките на масаж и използването на допълнителни средства.
Един вид масаж е мануалният (ръчен) масаж. Извършва се ръчно и се използва за подобряване на кръвообращението, метаболитните процеси и храненето на тъканите. В процеса на извършване на масаж масажираната зона претърпява промени, които повишават функционалното състояние на съответните органи и системи на тялото. Също така ръчният масаж може да премахне болката и подуването.
Друг вид масаж е апаратният. Извършва се с помощта на специални апарати и съоръжения, които създават вибрации. Този метод на масаж се използва широко за рехабилитация след различни наранявания и операции, както и при наличие на артрит и други свързани ставни заболявания. Апаратният масаж подобрява кръвообращението и метаболизма, както и ускорява връщането на кислород в белите дробове.
Комплексният масаж често се използва в комбинация от мануални и апаратни методи, които са насочени към подобряване на състоянието на целия организъм. Този вид масаж има превантивен ефект и ви позволява да постигнете значителни резултати в борбата с различни нарушения на функциите на тялото.
Сред разновидностите на масажа е обичайно да се разграничават следните:

 • общ масаж на цялото тяло;
 • зонален масаж с изучаване на определена част от тялото (лице и шия, зона на яка, корем, крака, ръце и др.);
 • модерен и традиционен масаж;
 • масаж с ръце, крака, с апарати, допълнителни приспособления (торби с билки, горещи камъни, стъргалки, четки);
 • релаксиращи масажи;
 • тоник;
 • използването на масла, етерични масла, ексфолианти, кремове и други продукти.

Освен това масажите се разделят на следните видове:

 • класически;
 • козметични;
 • хигиеничен;
 • спорт;
 • медицински (медицински).

ШВЕДСКИ МАСАЖ

Шведският масаж е видът масаж, с който повечето хора по принцип свързват понятието масаж. Този вид масаж включва комбинация от няколко техники за дълбоко и интензивно изследване на тъканите и мускулите: поглаждане в началото и в края на процедурата, месене на мускулите, потупване и триене на уплътненията. Също така, такъв масаж ви позволява да разтегнете нервно-съдовите снопове и мускулната тъкан. Тази масажна техника е ефективна при наранявания, напрегнати зони, стегнати мускули и силно физическо натоварване.

РЕЛАКСИРАЩ (РЕЛАКСИРАЩ) МАСАЖ

Често съвременният човек е изправен пред високо ниво на стрес, което допринася за развитието на много заболявания и усложнения. Релаксиращият масаж ви позволява да намалите нивата на стрес и да има благоприятен ефект върху тялото като цяло. Релаксиращият масаж включва нежни, повърхностни и леки докосвания, месене и поглаждане. По време на процедурата клиентът не изпитва дискомфорт, всички движения са нежни и релаксиращи.

БАЛИЙСКИ (АЗИАТСКИ) МАСАЖ

По време на процедурата масажистът работи и въздейства върху всички области на човешкото тяло, което ви позволява да събудите енергия и сила. Балийският масаж ви позволява да се справите с проблеми като болки в мускулите, мигрена, алергии, астма, остеохондроза, спортни травми. Освен това процедурите често се допълват с ароматерапия, масажни масла, музика и други релаксиращи процедури.

МАСАЖ С ГОРЕЩИ КАМЪНИ (СТОУН ТЕРАПИЯ)

Този масаж се извършва със специални камъни от вулканични скали. Такива камъни се появяват и образуват по склоновете на вулканите и бавно изстиват. Камъните са полезни за човешкото тяло, тъй като съдържат голям брой полезни микроелементи, макроелементи, магнезий и желязо.

Терапията с камъни е популярна сред клиентите, защото не само осигурява приятно усещане, но и помага за облекчаване на умората и напрежението, както и нормализиране на кръвното налягане и подобряване на работата на сърдечно-съдовата система. Често процедурата се практикува при лечение на настинки, остеохондроза и мускулни скоби.

По време на масажа се комбинират топлите докосвания на ръцете на майстора и масажни движения с помощта на специални камъни. Камъните се нагряват до температура 40-50 градуса, като в някои части на тялото камъните могат да се оставят да се загреят и отпуснат.

ЛИМФОДРЕНАЖЕН МАСАЖ

Лимфодренажният масаж се извършва по два начина: с помощта на ръчно излагане или с помощта на специален апарат. Особеността на масажа е да повлияе на лимфата на тялото. Масажните техники могат да подобрят лимфния поток, да прочистят лимфните съдове и тялото от токсини и токсини, да укрепят цялостния имунитет и да подобрят състоянието на кожата. Приятно предимство на такъв масаж е съпътстващото намаляване на обема на тялото и изучаването на проблемните зони.

АРОМА МАСАЖ (АРОМАТЕРАПЕВТИЧЕН МАСАЖ)

По време на процедурата се използват специални етерични масла, които проникват през кожата в кръвта и имат благоприятен ефект върху целия организъм като цяло. Този масаж има не само антицелулитен и подмладяващ ефект, но е и отлично средство за профилактика и лечение на различни заболявания. Етеричните масла имат релаксиращ ефект, позволяват ви да облекчите стреса и да възстановите енергията и силата на тялото.

АНТИЦЕЛУЛИТЕН МАСАЖ

Антицелулитният масаж е един от най-популярните видове масажни техники. Особено търсенето му се повишава преди плажния сезон. Правилно извършеният антицелулитен масаж спомага за изглаждане на кожата, намаляване на целулита или пълното му премахване, както и корекция на формата. Въпреки това, такъв масаж причинява дискомфорт, а не класически релаксиращ. Такива болезнени усещания възникват поради задълбочено проучване и въздействие върху подкожната мастна тъкан, връзките и мускулната покривка.

СПОРТЕН МАСАЖ

Спортният масаж е показан за професионални спортисти, хора, водещи активен и спортен начин на живот, с големи и редовни физически натоварвания на тялото. Този масаж помага за намаляване на болката, отпуска мускулите, активира кръвообращението и лимфата. Майсторът действа върху определена област от тялото, най-често върху тази, която има най-голямо натоварване и въздействие.

Има няколко вида спортни масажи:

 • Предварителен – провежда се преди тренировка или преди състезание за загряване на мускулите и повишаване на енергийния тонус.
 • Обучение – използва се специална техника за отпускане на определени мускули, премахване на усещането за пълнота и стягане на мускулите, разпръскване на млечна киселина.
 • Възстановяване – използва се за предотвратяване на бързо възстановяване и възстановяване на спортист след нараняване.

МАСАЖ С МЕД

Процедурата се извършва с помощта на различни сортове мед, които имат лечебни свойства. Благодарение на комбинацията от масажни техники и мед, тялото бързо се възстановява след физически натоварвания, тежки наранявания и заболявания.

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ ПРИ ИЗБОРА НА МАСАЖ

Важно е да се отбележи, че преди да се запишете за масаж, трябва да получите информация за показанията за масаж и възможните последствия. Най-добре е да се консултирате със специалист (лекар или масажист) преди да посетите масаж. Например, при остра форма на заболяването, масажът се предписва само след първия стадий на обостряне. Също така е необходимо да се вземат предвид възрастта и индивидуалните характеристики на пациента. Сред основните противопоказания са:

 • инфекциозни заболявания;
 • Телесна температура;
 • заболявания на кръвоносната и сърдечно-съдовата система;
 • онкологични заболявания.

Също така някои видове масаж са противопоказани по време на бременност. Можете да разберете кой масаж е подходящ за бременни в тази статия и от вашия лекуващ специалист.

Правилно избраният и извършен масаж ви позволява да се справите не само с козметични проблеми, но и е отлична профилактика на емоционални проблеми и различни заболявания. Цената на масажа зависи от неговия вид и продължителност. Най-често, за да се поддържа и постигне най-добър ефект, е необходимо да се подложи на курс от масажи.

Резервация
Instagram
Facebook
Youtube