Evia SPA & Wellness

Evia Spa & Wellness

Детски масаж. Препоръки и съвети за масаж на бебета.

детски масаж - Evia SPA & Wellness

 

За много майки въпросът все още остава актуален – да масажирате детето или не, ако лекарят не е предписал това? За по-добро физическо и емоционално развитие на детето се препоръчват профилактични масажи за всички бебета.

Не е трудно да овладеете техниките и всяка майка или татко може да го направи, но преди това определено трябва да се консултирате с педиатър. Важно е да се разбере, че масажът е полезен за малки деца от първите дни на раждането им. По този начин:

 • Укрепва сърдечно-съдовата система
 • Подвижността на детето се развива
 • Подобрява храносмилането
 • Мускулите се укрепват
 • Оказва благоприятен ефект върху нервната система
 • Психоемоционалното състояние се подобрява.

Детските лекари са доказали, че ежедневният масаж значително подобрява съня на детето, прави го по-спокоен и общителен. Това се дължи на факта, че топлите и нежни ръце на майката, плюс плавните и меки движения внушават на бебето чувство на майчина любов и сигурност.

Освен това масажът е и възможност за родителите да установят тактилен контакт с новороденото и да се грижат за него.

Кога се препоръчва първият масаж за вашето бебе?

Лек масаж за дете трябва да се извършва почти от първите седмици от живота му. Основната техника е поглаждане на ръцете, краката, гърба, без натиск. Това се отразява благоприятно на общото състояние на новороденото. Това се дължи на факта, че бебето получава първите си впечатления именно чрез докосването на майка си. Освен това нежността и топлината, излъчвани от такъв контакт, му позволяват да почувства майчина любов и защита.

Дългогодишните наблюдения показват, че колкото по-рано детето започне да масажира, толкова по-бързо наддава тегло. Това е пряко свързано с намаляване на нивата на хормона на стреса и повишаване на имунитета.

По-сложните масажни техники (с лек натиск) се препоръчват да се прилагат не по-рано от 3-та-4-та седмица. Тук е много важно да не прекалявате. За да направите това, трябва внимателно да наблюдавате състоянието на детето.

Ефективността на процедурата при колики

Една от основните причини за колики в червата на бебето се счита за проблеми с храносмилането и храненето. Можете да успокоите детето и да облекчите болката, причинена от такива колики, като погладите корема по посока на часовниковата стрелка.

Средства за детски профилактичен масаж

За извършване на масажа е препоръчително да използвате специални инструменти, които позволяват на пръстите нежно да се плъзгат по кожата на детето.

Идеален вариант може да се нарече бебешко масло за масаж. Когато избирате такова лекарство, определено трябва да обърнете внимание дали може да се използва за новородени, дали е преминало теста за алергични реакции или не, проверете срока на годност. Също така е важно продуктът да не допринася за запушване на порите, в противен случай това може да доведе до създаване на патогенна среда.

Честотата на превантивния масаж и най-доброто време

Обикновено лекарите съветват да извършвате превантивен масаж ежедневно, веднъж на ден. Най-доброто време за такава процедура е периодът, когато детето е активно, не му се спи и не е гладно и се чувства добре. В този случай след хранене трябва да минат поне 30 минути.

За деца, които дълго време не могат да се успокоят преди лягане, такъв масаж трябва да се прави след вечерна баня. Можете да използвате и продукти с успокояващ ефект. Това ви позволява да постигнете по-пълна релаксация и да помогнете на детето да заспи по-бързо. Продължителността на сесията не трябва да надвишава 10-15 минути.

Кога масажът е противопоказан?

Родителите на деца с патологични или хронични заболявания определено трябва да се консултират с лекаря си кога можете да започнете да правите превантивен масаж и какви техники да използвате. Също така по време на всяка сесия трябва внимателно да наблюдавате състоянието на детето. При първите признаци на неговото недоволство незабавно установете причините за това.

Не може да бъде:

 • Студени ръце
 • Лошо чувство
 • Прекалено интензивни движения
 • Силен натиск.
 • Всичко това може да повлияе негативно на по-нататъшното отношение към тази процедура.

Основни техники за успокояващ масаж

При извършване на успокояващ масаж най-често се използват същите техники, както при профилактичния масаж – плавно поглаждане без натиск. Препоръчително е да започнете с лицето на бебето – вежди, крила на носа, постепенно преминавайки към ръцете, корема и краката. Последната стъпка е поглаждане на гърба. За да може бебето да заспи по-рано, препоръчително е да му разкажете приказка или нежно да пеете приспивна песен.

Резервация
Instagram
Facebook
Youtube