Evia SPA & Wellness

Evia Spa & Wellness

Каква е ползата от масажа – всичко за ползите от масажа

Масажът е познат от древността. В Рим и Гърция, където красотата на тялото е била издигната в култ, на масажа се е отдавало голямо значение, а в Тибет и Древен Китай масажът е широко използван за лечение на различни заболявания. Именно успешните ориенталски техники показват, че масажът може да има положителен ефект върху всички органи.

Какво знаете за ползите от масажа?

Понятието “масаж” вече е познато на всички. Изглежда, че всеки може да говори за това и да извърши самата процедура. Въпреки това, както показват последните проучвания в нашата страна, сред хората, страдащи от различни заболявания на гръбначния стълб, само 27% прибягват до класически масаж, за да облекчат и намалят симптомите на заболяването. Около 90% от пациентите, които са получили масаж, отбелязват забележимо подобрение в общото им състояние и от самото начало – облекчаване на страданието. Но можем да забележим, че повечето хора, които имат заболявания, които могат да бъдат напълно излекувани с масаж, рядко прибягват до него, очевидно поради факта, че не разполагат с необходимата информация.

Проблемът е, че мнозинството от хората имат много бегла представа за полезните ефекти на масажа: знаят само, че той се състои в механично въздействие. Това е очевидно: масажистът омесва, разтрива, разтяга, компресира и измества различни тъкани на тялото, което от своя страна засилва циркулацията на кръвта, лимфата, интерстициалната течност и води до отстраняване на мъртвите кожни клетки. Механичният ефект на масажа води до засилване на метаболизма, подобряване на дишането на кожата, премахване на задръстванията в тялото. И това са само резултати от механично действие!

Масажът е повече от физическо въздействие!

Хуморални и рефлекторни ефекти – това е известно, като правило, само на специалисти, но много важен компонент на медицинския масаж. Масажистът по време на сесията предизвиква необходимата реакция на тялото, въздействайки върху познатите му точки, които са свързани с определени зони и органи на тялото. На първо място, масажът има благоприятен ефект върху вегетативната и централната нервна система. По време на процедурата кожните рецептори се дразнят, мускулите, ставните торбички, сухожилията, връзките и съдовите стени се загряват. Импулсите, причинени от такова излагане, се предават през нервната система към съответните области на мозъка, които от своя страна произвеждат подходящ отговор, което води до положителни функционални промени в тялото.

Този процес е описан много подробно в трудовете на I.P. Павлова. Всяко дразнене на рецепторите на нервната система се превръща в сигнал, който се предава в централната нервна система, а оттам се прехвърля към определен орган, въздействайки върху процесите в неговите клетки.

Сега ни става ясно как с помощта на масажни процедури можете да контролирате всички функции на тялото. Извършвайки това или онова действие, можете да предизвикате желаната реакция в тялото на пациента и с правилното редовно излагане благоприятният резултат няма да закъснее.

Масаж – активиране на цялото тяло!

Под въздействието на масажа тъканните хормони, биологично активните вещества се образуват в слоевете на кожата и навлизат в кръвообращението, с помощта на които протичат предаването на нервни импулси, реакции в кръвоносните съдове и други полезни процеси. Под въздействието на масажа бързо се образуват хистамин и други подобни вещества, които се разнасят с кръвообращението в тялото и оказват лечебно действие върху вътрешните системи и органи, съдовата система. Например, като действа върху надбъбречните жлези, хистаминът може да увеличи освобождаването на адреналин. Ацетилхолинът например е посредник при предаването на нервни сигнали от една нервна клетка към друга, което от своя страна създава най-благоприятни условия за разширяване на малките артерии, подобрява дишането и дейността на скелетната мускулатура.

Такива примери ясно показват, че масажът ни помага да използваме „вътрешната аптека“, не да използваме лекарства, а да включим собствените си резерви в тялото. Масажът е невероятно ефективен инструмент в ръцете на опитен специалист. И е много важно масажистът да е добре запознат с уменията си и да може да се възползва максимално от възможностите на техниката.

Какви са другите предимства на масажа?

Масажът е не само полезен и приятен процес. Ползите, които носи, са многостранни и могат да се разглеждат само комплексно. Масажът има чудесен ефект върху подкожния мастен слой, върху самата кожа, ставите, връзките, мускулната тъкан, сухожилията. Върху нервната, дихателната, кръвоносната и лимфната система. Именно поради тази сложна актуализация на въздействието мнозина се чувстват като новородени. Очевидно масажът е различен и тези техники, които се използват за гърба, няма да са подходящи за масаж на лицето. Но резултатът винаги е един и същ – добър!

 • Ако ви боли гърба. При такава болка е много важно да се знае основната диагноза. В края на краищата, при някои заболявания на гръбначния стълб масажът трябва да бъде специален и всяко неправилно движение може да бъде вредно. Техниката се избира в зависимост от диагнозата, извършва се изключително според предписанието на лекаря и само когато няма силна болка.
 • Ако имате хроничен стрес. Този вид състояние, умора, се премахва чрез масаж на шийно-якова зона, ходилата и гърба. Масажните техники включват плавни, поглаждащи меки движения, леко разтриване и месене. Отлично релаксира аюрведичен масаж (с билки и масла), масаж на стъпала (извършван от стъпала), стоун терапия (масаж с камъни), шиацу акупресура.
 • При слабост, усещане за липса на сила, ще помогне добре на масите на шията и тялото с помощта на дълбоко поглаждане, енергично месене и разтриване, потупване, удряне, режещи движения. Можете да използвате кубчета лед за масаж.
 • С тежест в краката. Масажът на краката е най-добрият. Трябва да се направи така. Трябва да седнете по турски и енергично да разтриете всеки крак. След това трябва внимателно да натиснете възглавничките на пръстите си върху крака, леко да издърпате всеки пръст и да стиснете крака. Трябва да се повтори няколко пъти.
 • Ако те боли главата. Направете няколко наклона на главата напред и надолу. Разтрийте скалпа, челото с кръгови движения към слепоочията. С възглавничките на пръстите си погладете челото последователно от веждите до линията на косата. Внимателно намачкайте тила, раменния пояс, шията и завършете масажа с поглаждане с две ръце.

Механизмът на действие на масажа

Масажирайки кожата, специалистът въздейства на всички нейни слоеве, на най-малките кожни съдове и мускули, на мастните и потните жлези и може би най-важното – на централната нервна система, с която кожата е неразривно свързана.

Физиологичен ефект от масажа:

 1. Почистване на кожата от чужди примеси и кератинизирани частици на епидермиса.
 2. Значително повишаване на тонуса на кожата и мускулите.
 3. Активиране на кръвообращението и лимфната циркулация на кожата.
 4. Забележимо подобрение на метаболизма, което се дължи на факта, че кожата като орган участва във всички метаболитни процеси на тялото.
 5. Подобряване на секреторните функции на потните и мастните жлези.
 6. Подобрена оксигенация на кожата.
 7. Кожата придобива гладкост и еластичност под въздействието на масажа.

Механизмът на действие на масажа върху подкожния мастен слой

Масажът въздейства върху мастната тъкан чрез общ ефект върху обмяната на веществата в организма. В същото време скоростта на метаболитните процеси се увеличава, освобождаването на мазнини от мастните депа се увеличава, изгаря под въздействието на механичното въздействие на масажа. Масажът с цел отслабване се извършва най-добре на дълги курсове, от 15 сесии, и трябва да се комбинира със специални физически упражнения.

Механизмът на действие на масажа върху опорно-двигателния апарат (сухожилия, стави, мускули)

Под въздействието на масажа се повишава еластичността на всички мускулни влакна, увеличава се контрактилната им функция, значително намалява атрофията им, изчезва и без това забавната хипотрофия. Масажът води до развитие на мускулната работоспособност, докато мускулите се възстановяват много по-бързо след много физическа активност, ако се използва масаж след нея. Забелязва се, че дори след краткотрайно натоварване 3-5 минутен масаж възстановява мускулната функция по-добре от 30 минути почивка.

Какво се случва в мускулната тъкан?

 • Еластичността на мускулните влакна се увеличава, но млечната киселина не се отделя.
 • Увеличава притока на кръв към мускулите.
 • Мускулната тъкан е активно наситена с кислород.
 • Ефективността на уморените мускули е видимо възстановена. Това е особено важно при сериозни физически натоварвания, тъй като при такива условия мускулите ще се отпуснат бързо, в рамките на 5 минути, а при нормална почивка, както вече казахме, това ще отнеме поне половин час.
 • Редакционно-окислителните реакции са значително подобрени. Това е особено важно за тези хора, които са запознати с това как млечната киселина действа върху мускулите.
 • Намалява всякакъв дискомфорт след интензивно физическо натоварване.
 • В определени случаи масажните процедури забавят бързата мускулна атрофия и възстановяват мускулите с вече развита мускулна хипотрофия.

Механизмът на действие на масажа върху ставите.

 • Значително подобряване на кръвоснабдяването им.
 • Значително укрепване на ставните торбички и връзки.
 • Ускоряване на резорбцията на ставния излив и други патологични секрети.

Ефектът на масажните процедури върху нервната система

Като се има предвид, че в кожата има огромен брой нервни окончания, ние разбираме, че нервната система е първата, която усеща благотворното въздействие на масажа. Променяйки силата на натиска, естеството на движенията, самата продължителност на процедурата, можем да увеличим или намалим нервната възбудимост, да укрепим и възстановим рефлексите, ако са загубени, да подобрим дейността на вътрешните органи и трофиката на тъканите. Масажът има силно въздействие както върху централната, така и върху периферната нервна система. Дори при леко масажиране на кожата, нервната система е първата, която реагира на механичното въздействие. Той улавя цял поток от импулси от огромен брой нервни окончания, които възприемат различни температурни стимули, натиск и тактилно въздействие.

Въздействие на масажа върху лимфната и сърдечно-съдовата система

По време на масажа се наблюдава засилване на кръвообращението, увеличаване на производството на бели и червени кръвни клетки, разширяване на работещите капиляри и отваряне на резервни капиляри. Под въздействието на тези фактори се получава мощно кръвоснабдяване не само в областта, където се извършва самият масаж, но и рефлекторно във всички органи. В същото време започва повишен газообмен в тъканите (кислородно лечение). Случва се така. Ако в нормално състояние в един квадратен милиметър (напречно сечение) на мускула работят 31 капиляра, то при масаж техният брой може да нарасне до 1400! А такова отваряне на резервни капиляри подобрява преразпределението на кръвта в тялото и значително улеснява работата на сърцето.

Що се отнася до лимфната система, трябва да се помни, че лимфният поток е бавен, скоростта на неговия поток зависи от различни фактори и е много променлива. Масажът трябва да се извършва в центростремителна посока, в този случай лимфните съдове на кожата лесно се изпразват и лимфният поток се ускорява значително. Освен това не забравяйте за рефлексния ефект върху цялата лимфна система, което подобрява вазомоторните и тонизиращи функции на лимфните съдове.

Механизмът на действие на масажа върху метаболизма

Масажът има много различен, но винаги благоприятен ефект върху метаболитните процеси. Уринирането под въздействието на масажа се увеличава, количеството на хемоглобина, левкоцитите и еритроцитите в кръвта се увеличава, процедурата не предизвиква образуване на млечна киселина в мускулите, което означава, че не се развива ацидоза. Последното обяснява бързото възстановяване на мускулната функция след големи натоварвания. Ежедневният масаж има невероятно благоприятен ефект върху организма, засилва насищането на тъканите с кислород и хранителни вещества, като същевременно премахва отпадъчните продукти от клетките.

Под въздействието на масажа в човешкото тяло се активират различни биостимулатори – ензими, хормони, витамини. Масажът подобрява притока на кръв към болния орган, обмяната на веществата, прочиства телесните тъкани и естествено води до желания резултат.

Много научни трудове са посветени на ползите и техниките на масажа, неговите невероятни резултати карат все повече хора да прибягват до този метод за лечение и профилактика на различни заболявания и поддържане на здравето.

Резервация
Instagram
Facebook
Youtube