Evia SPA & Wellness

Evia Spa & Wellness

Масаж при сколиоза: ефективно решение на проблема

Сколиозата е много неприятно заболяване, което засяга голям брой хора. Най-лошото трябва да бъде, че това заболяване активно прогресира в ранна възраст и още на 6 години детето може да има сериозно изкривяване на гръбначния стълб. Изкривеното положение на костите и прешлените се допълва и от периодични болки в кръста, а понякога и в целия гръб.

Изобщо – много неприятно явление. Но науката и медицината напредват и в продължение на много години практика лекарите в крайна сметка успяха да идентифицират няколко начина за лечение на сколиоза. Един от най-ефективните е масажът. С тази процедура пациентът постепенно се освобождава от дискомфорт и благосъстоянието му се подобрява. И много хора, страдащи от това заболяване, се интересуват от един въпрос – как се извършва тази чудотворна процедура? В днешния материал ще говорим за всички етапи на извършване на масаж за сколиоза.

лечебен масаж 20 - Evia SPA & Wellness

Основни аспекти на процедурата

Преди да започнете, първо трябва да разберете какво представлява този масаж. Това е диференциран ефект върху всички мускулни групи. Тези влакна, през цялото време бяха в напрежение, отпуснете се и се разтегнете. С помощта на специфични движения мускулите буквално идват на себе си и губят всички натоварвания. Също така, по време на процедурата, майсторът частично обработва гръдните мускули и коремните мускули.

Как се извършва масажът при сколиоза?

Процесът започва с факта, че лекарят съветва масажиста за нуждаещия се пациент и обяснява спецификата на тялото му, защото това определено ще бъде взето предвид по време на масажа. Не забравяйте, че в този случай масажът не е просто набор от хаотични движения.

По време на първоначалното заздравяване основната задача е да се стимулират повърхностните тъкани на тялото. Когато се елиминира изкривяването на гръбначния стълб, акцентът се измества и процедурата се извършва с по-дълга техника. Обръща се повече внимание на други мускулни групи (гърди, бедра и корем). Това се прави, за да се коригира актуализираният модел на движение на тялото.

Процедурата за масаж със сколиоза

Масажистът поставя пациента по корем, поставяйки ръцете си покрай тялото. Майсторът застава под ъгъл от 45 градуса спрямо масата и започва да прави бавни движения по двете части на гърба, като постепенно увеличава натиска върху мускулите. Основният акцент е върху гръбначния стълб.

След тази “загрявка” идва разтриването. Те се изпълняват с ръба на дланта, като променят позицията си на всеки секунда и половина. Като цяло трябва да направите около 10-12 движения от всяка страна на гърба. След това масажистът променя позицията си, като се позиционира перпендикулярно на масата, разтваряйки краката си на двойна ширина на раменете. С основата на лявата длан и реброто на дясната хваща подкожната гънка на нивото на максималната възможна дебелина и започва да я разтрива с кръстосани движения. Този елемент трябва да се изпълнява много бавно и внимателно, защото трябва да участват всички мускули и влакна. Общо трябва да се направят 3-4 „пасажа” по целия гръб, след което да се направи успокояващо разтриване.

Последният етап от масажа при сколиоза е допълнителен масаж на долната част на гърба и гърба като цяло с допълнителна тежест. Пациентът лежи настрани, под гърдите (вляво) и напречно (вдясно) се поставя възглавница, а допълнителна тежест е прикрепена към десния крак (вляво) и лявата ръка (вдясно). След това масажистът прави бавни движения, издърпвайки мускулите от гръбначния стълб, като постепенно се приближава към горната част на долната част на гърба. Общо се правят 3 4 подхода с продължителност от 5 до 7 минути. След това се правят резки тласъци с длани, които продължават 2-3 минути.

photo 2023 03 01 10 41 02 - Evia SPA & Wellness

Колко време е курсът

За пълно лечение на сколиоза, пациентът трябва да посещава поне три курса годишно, като всеки курс ще има от 20 до 25 сесии. Продължителността на процедурата постепенно ще се увеличи от 15 до 45 минути.

Да, това е доста дълъг процес, но не забравяйте, че масажът е най-ефективната процедура за сколиоза.

Резервация
Instagram
Facebook
Youtube