Evia SPA & Wellness

Evia Spa & Wellness

Най-популярните видове масаж в света

Масажът е една от редките салонни процедури, на които почти всеки може да се нарече фен. Най-често се обръщаме към специалист по масаж за болки в гърба, но след завършване на курса с изненада отбелязваме, че в тялото са настъпили благоприятни промени: мускулният тонус се подобрява, ефективността се повишава, сънят и благосъстоянието като цяло се подобряват.

В допълнение, под въздействието на масажа, кръвното налягане се нормализира, храненето на тъканите се подобрява и подуването изчезва. Масажът обаче действа не само на физическо, но и на психологическо, а понякога дори и на духовно ниво. Зарежда тялото с енергия и прогонва тежките мисли, помага да се лекуваме по-добре, прави ни оптимисти. Масажът не позволява на стреса да пусне разрушителни корени. Резултатите от масажа са толкова невероятни, че може да изглеждат свръхестествени. Масажът, въздействайки върху жизненоважните органи, възвръща способността на тялото да се самолекува.

Най-популярните видове масаж в света

1. Класически масаж.

Физиологичният ефект на общия класически масаж се състои в това, че с помощта на различни масажни техники чрез аферентната система на кожата и мускулите е възможно да се подобрят и често нормализират функциите на различни органи и системи. Механизмът на действие на масажа е свързан главно с нервната система, нейния неврохуморален фактор. Под въздействието на масажиращите движения се засилва отделянето на тъканни хормони, което от своя страна засяга различни органи и системи от органи.
Най-ярките ефекти от класическия масаж са подобряване на общото състояние на организма, повишаване на работоспособността, нормализиране на дишането, сърдечната дейност, кръвообращението и др.

При остеохондроза, радикулит, сколиоза, кифоза, лордоза се извършва масаж с елементи на мануална терапия за нормализиране на позата и подобряване на функционирането на целия организъм, намаляване на умората и болката.

2. Антицелулитен масаж.

В момента все повече жени се обръщат към специалисти по масаж, за да се отърват от целулита. Целта на антицелулитния масаж е да освободи мастните натрупвания на кожата от множеството огнища на застой, образувайки структура под кожата, която наподобява заплетена паяжина и придава на кожата неприятен вид на портокалова кора.
При антицелулитния масаж специалистът, разчитайки само на собствените си ръце, използва както традиционни движения, така и специални, насочени към премахване на застояли мастни огнища под кожата. Антицелулитният масаж стимулира развитието на “протеините на младостта” – еластин и колаген, подобрява кръвообращението и осигурява лимфен дренаж. В резултат се намалява броят на мастните клетки и се постига целта на масажа. В допълнение, масажът прави мускулите на бедрата и задните части по-еластични, което ги прави да изглеждат млади и привлекателни.

Сега в много салони широко се използва доста ефективен апаратен антицелулитен масаж, но всички експерти са съгласни, че никоя машина не може да замени магията на докосването на човешките ръце.

По време на сесията на антицелулитен масаж температурата на масажираните зони се повишава с един и половина до два градуса. Под въздействието на ръцете на масажиста се дразнят биологично активните точки и рефлексните зони на тялото, оказва се мощно въздействие върху цялата енергийна мрежа, подобрява се обмяната на веществата, укрепва се имунната система, подобрява се кръвообращението. И в резултат на това излишните килограми изчезват.

Ефективността на въздействието се осигурява чрез постепенен преход от повърхностни масажни техники към по-дълбоки. Масажът е насочен основно към слоя подкожна мазнина.

Важно е да се увеличи максимално кръвообращението в масажираните зони, тъй като основното при лечението на целулита е възстановяването на микроциркулацията. Зачервяването на кожата на бедрата, както и лекото усещане за парене е показател за добре проведен масаж. Днес има много антицелулитни кремове, лосиони и масла, използвани в масажа. Всички тези инструменти са обединени от един принцип на действие. Веществата, съдържащи се в тези кремове, са предназначени да засилят метаболизма в тъканните клетки, където се развива целулитът. Съставът на антицелулитните кремове включва вещества като кофеин и теофилин, силициеви съединения, витамин А, различни ензими, етерични масла (кипарис, розмарин, хвойна, здравец), екстракти от хвощ, бръшлян, конски кестен, гинко, тигрова трева, водорасли (кел и фукус). Всички те активират и нормализират метаболизма, като по този начин повишават еластичността на кожата, което от своя страна води до намаляване на появата на целулит.

3. Подводен масаж

За първи път най-пълното описание на подводния душ-масаж е направено от Хорш (Берлин, 1936 г.). Наблюдавайки 1000 пациенти, той стига до извода, че подводният масажен душ е най-добрата процедура за лечение на последствията от наранявания: фрактури, изкълчвания, навяхвания и разкъсвания на връзки, менисцити и др. Подводният масажен душ се използва успешно при последствията от военни травматични наранявания – масаж след пластична хирургия при спортисти, претърпели травма на колянната става.
В момента подводният душ-масаж е широко включен в практиката на комплексната рехабилитационна терапия. Използва се при лечение на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, нарушения на мастната обмяна, дисфункция на дебелото черво и др.

Водата, според закона на хидростатиката, причинява загуба на 9/10 от теглото на тялото, потопено в нея, което създава условия на относителна „безтегловност“. В топла вода настъпва релаксация на тъканите. Всичко това минимизира мускулното напрежение по време на масажа и повишава неговата ефективност. Под въздействието на топла водна среда, рефлекторната възбудимост намалява, склонността към спазми намалява и аналгетичният ефект настъпва по-бързо. Еластичната вибрираща масажна струя въздейства дълбоко и безболезнено върху отпуснатите във водата мускули и оказва механично, термично и химично въздействие.

Подводният душ-масаж подобрява кръвоснабдяването на кожата и хемодинамиката като цяло, повишава диурезата и метаболизма, активира трофичните функции. Този масаж допринася за бързата резорбция на кръвоизливи и едематозна течност в тъканите и изливи в ставната кухина, ускорява възстановяването на двигателната функция. Под въздействието на подводния масаж се увеличава подвижността в ставите на крайниците и гръбначния стълб, белезите и срастванията се омекотяват и стават по-подвижни. Общото състояние се подобрява. Обикновено пациентите усещат приятно затопляне на тъканите, особено при масаж на краката, ръцете и лумбалната област. След процедурата се забелязва порозовяване на кожата, усещане за лекота, свежест, жизненост.

Показания за подводен душ-масаж:

  • При лечение на последствията от увреждане на торбо-лигаментния апарат, навяхвания на мускули и сухожилия, дислокации, менисцити, натъртвания.
  • За предотвратяване на контрактури и най-бързо възстановяване на функцията при пациенти, претърпели костни фрактури или пластични операции на ставите, масажът започва веднага след отстраняването на гипса.
  • Пациенти с хроничен травматичен периартрит на раменната става.
  • При пациенти с хроничен синовит на колянната става.
  • Пациенти със спондилоартроза, деформираща спондилоза, остеохондроза на гръбначния стълб.

Увреждания и (заболявания на периферната нервна система: плексити, неврити, радикулити – се лекуват с подводен масаж само в хроничен стадий за възстановяване на двигателните функции, борба с мускулната атрофия и скованост на ставите.
Подводният душ-масаж се използва за борба с остатъчните ефекти от напречния полиомиелит в оздравителния и остатъчния стадий. Подводният душ-масаж се използва при пациенти с хроничен колит със спастичен запек.

4. Лимфодренажен масаж

Мануалният или ръчен лимфен дренаж (лимфодренажен масаж) е теоретично обоснован в средата на 20 век и оттогава е широко разпространен в Западна Европа – във Франция, Италия и много други. Съществен принос за развитието на тази процедура има Паскал Коше, френски кинезитерапевт и учител в специално училище в Париж, което оттогава носи неговото име.

В момента има 2 основни вида лимфодренажен масаж.

  • Първият от тях се използва от козметолозите, за да запази нормалната структура на кожата, да подобри кръвния и лимфния поток и да я насити с полезни вещества и кислород. Много козметологични клиники използват в практиката си лимфодренажен масаж на лицето, въпреки че той може да се прилага и на всяка друга част на тялото с не по-малък успех.
  • Вторият вид лимфодренажен масаж се използва с лечебна цел, тъй като въздейства директно на целия организъм и има добър лечебен ефект.

Като компоненти на вътрешната среда на тялото е обичайно да се разглеждат лимфната система и интерстициалната течност, която я заобикаля. Взаимодействайки помежду си, те изпълняват много различни функции, от които най-важни са дренажът и транспортирането на вредни токсини, протеини, глюкоза, ензими и други. Мануалният лимфодренажен масаж спомага за увеличаване на производството на лимфоцити и ускорява техния обмен в човешкото тяло.

Учените са доказали, че благодарение на използването на лимфодренажен масаж като медицинска процедура могат да се постигнат осезаеми ефективни резултати! Движенията, извършвани по време на масажа, влияят благоприятно върху ритмичното компресиране на тъканите, което от своя страна активира и обновява функциите, изпълнявани от капилярната лимфна помпа. Увеличава се и броят на моноцитите в лимфата, които след това се трансформират в макрофаги. Те унищожават патологичния протеин, основната последица от което е задържането на излишната влага, което елиминира възможността за растеж на фиброзна тъкан. Това не е единственото положително въздействие на лимфодренажния масаж върху човешкото тяло.

Познаването на човешката анатомия и физиология е основополагащо за лимфодренажния масаж, чиято цел е да увеличи първоначалната активност на лимфните съдове без използване на физическа сила. Значителната физическа сила може да доведе до такива неприятни последици като постоянно притискане на лимфните капиляри, което би нарушило функцията на лимфната помпа. В процеса на извършване на лимфодренажен масаж е допустимо да се използват специални препарати, които имат лимфодренажен ефект. Като правило, компонентите на такива продукти са екстракти от алое, метличина, дъбови пъпки, розмарин и витамин Е.

Процедурата на лимфен дренажен антицелулитен масаж е много ефективна в антицелулитната програма, предотвратяване на разширени вени и за подобряване на общото състояние на имунитета. Също така, лимфодренажният масаж отлично допринася за интензивното отстраняване на вредните токсини от тялото на пациента, оптимизира водно-солевия баланс, има благоприятен ефект върху разграждането на мазнините, а също така намалява задръстванията в големите и малките лимфни съдове.

Лимфодренажният масаж може да се използва като самостоятелен и спомагателен метод при лечението на широк спектър от различни заболявания на вътрешните органи, включително бронхопулмонална патология, заболявания на стомашно-чревния тракт, гинекологични и урологични заболявания. Едновременно с мануалния лимфен дренаж съществува и апаратен.

Лимфодренажен масаж на бедрата, краката, седалището, както и долната част на корема с променливо въздушно налягане се нарича пресотерапия или пневмомасаж. При тази процедура на лимфодренажен масаж пациентът облича специални обемни панталони, които са оборудвани с пневматични камери по цялата дължина. Когато устройството е включено, пациентът има чувството, че еластичен валяк прави масажиращи движения на краката.

Това усещане се причинява от работата на множество камери, пълни с въздух в определен ред. Тази процедура е сравнително удобна, тъй като по време на нейното изпълнение пациентът може да чете книга или да гледа телевизия. Продължителността на тази процедура е около 1 час. Още в края на първата сесия на лимфодренажен масаж са очевидни първите положителни резултати: обемът на бедрото може да намалее с няколко сантиметра.

Пресотерапията може да служи като отличен начин за борба с подуване, тежест в краката, целулит. Що се отнася до целулита, това се случва на втория етап, когато е необходимо да се премахнат мастните клетки, унищожени от увеличения лимфен поток от тялото. Пресотерапията е отлична профилактика на разширени вени и слаба чревна подвижност!

5. Масаж с мед

Древният Тибет ни даде техниката на меден масаж, чието действие се основава на активното взаимодействие на човешката кожа с биологично активни вещества, които се съдържат в меда в необходимото количество. Масажът с мед се практикува за създаване на кадифена и гладка кожа, както и за почистване на порите на кожата, отстраняване на метаболитни продукти от тялото и премахване на излишните мазнини през кожата. Масажистите уверено смятат масажа с мед за един от най-ефективните видове масаж поради лечебния му ефект. За меден масаж е необходим натурален цветен мед, специално приготвен за тази процедура.

Благодарение на лечебните свойства на меда, който има свойства, които укрепват и стимулират човешката имунна система, масажът с мед помага за бързо коригиране на фигурата и запазване на положителния ефект за дълго време! Самата масажна процедура е насочена към постигане на външен козметичен ефект и намаляване на теглото на масажирания. Отдавна е доказано от експерти, че масажът с мед или меден масаж има положителен ефект върху човешкото тяло, като допринася за ускореното възстановяване на увредените мускули, подобрява кръвообращението и ускорява метаболизма в човешкото тяло.

С медения масаж значително се подобрява снабдяването на кожата и мускулните тъкани с необходимото количество кислород и различни хранителни вещества, като същевременно се освобождава тялото на масажирания от вредни токсини и отоци, а също така се възстановява нормалното кръвоснабдяване на подкожната мастна тъкан. Ще можете сами да се убедите в ефективността на медения масаж буквално след първата му процедура – кожата ви ще стане гладка, еластична и кадифена на допир, цветът й ще се подобри, отпуснатостта на кожата ще изчезне, а предишните целулитни туберкули ще изчезнат. дори извън.

Резервация
Instagram
Facebook
Youtube