Evia SPA & Wellness

Evia Spa & Wellness

Необходим ли е масаж след тренировка?

Инструкторите често препоръчват да отидете на масаж след тренировка. Спортният масаж помага за премахване на млечната киселина от тъканите, както и за облекчаване на мускулната болка. Последните проучвания показват, че масажът наистина е полезен за хората, занимаващи се със спорт, но не поради гореописаните причини.

 

 

Спортният масаж е най-добрият начин за възстановяване след тренировка. Канадски учени от университета Макмастър в Хамилтън проведоха експеримент, участниците в който бяха изключително мъже. Първоначално те били обучени до изтощение, след което били изпратени на масажни процедури, като се масажирал само единият крак. Веднага след сесията, както и 2,5 часа след нея, участниците предаваха проби от мускулна тъкан за анализ.

Резултатите от този експеримент бяха представени в Science Translational Medicine. Резултатите от експеримента изненадаха лекарите, тъй като анализите показаха, че след сеанс на масаж концентрацията на млечна киселина в тъканите не намалява. Въпреки това беше възможно да се установи, че възпалителният процес в тях намалява и броят на митохондриите се увеличава. Това обяснява обезболяващия ефект на масажа и ползите от него за любителите на спорта.

„Митохондриите са клетъчните електроцентрали“, обясни Марк Тарнополски, един от авторите на изследването. Техният растеж е един вид бонус от тренировките за издръжливост. Ако един спортист отиде на масаж след тренировъчен процес, той може само да увеличи този ефект. Процедурата отнема само десет минути.

Друго полезно действие на масажа е намаляването на възпалението. Този ефект все още не може да бъде обяснен от учените. Възпалението в областите на микроразкъсванията, които са резултат от интензивни тренировки, е напълно естествено и все още е слабо разбрано. Марк Тарнополски предполага, че премахването им ще доведе до подобряване на оздравителния процес, протичащ в мускулите. Масажът помага за облекчаване на болката и позволява на тялото да се възстанови ефективно.

Учените отбелязаха, че по-нататъшни проучвания ще помогнат за разрешаването на тези проблеми. Може би в резултат на това любителите на спорта ще имат възможност да се възстановят от изтощителни маратони или безобидно увеличаване на броя на тренировките. Ако не спортувате професионално, а просто сте любител на фитнеса и не обичате да тренирате до пълно изтощение, масажът след час със сигурност ще ви бъде от полза.

Резервация
Instagram
Facebook
Youtube