Evia SPA & Wellness

Evia Spa & Wellness

Ароматерапия – лечебни свойства на етеричните масла

Ароматерапия – не едно просто много приятна процедура, която допринася за релаксацията. От физиологична, психологична, енергийна и алтернативна медицина гледна точка, тя е истинско съкровище.

Да говорим за ароматите и техните свойства, как те или други аромати влияят на нас, може да отнеме много време. Не напразно на тази тема се пишат книги и се провеждат цели курсове. Ние придържаме на принципа “Краткостта – сестра на таланта”, затова ще обобщим всичко много кратко, ясно и максимално полезно.

Какво е ароматерапия?

Ароматерапия – това е начин за лечение на човек с помощта на аромати. Тук и нататък с аромати или ароматни масла се имат предвид предимно етерични масла от естествен произход. Методите за получаване на етерични масла за ароматерапията са известни от древни времена, а съвременната наука успя да ги усъвършенства само отчасти. Но какво всъщност са етеричните масла? И какво представляват те? Етеричните масла са летливи вещества, които доста бързо се изпаряват на открито, но влиянието на ароматните масла върху човешкия организъм може да става по няколко начина:

  • При масаж с използване на ароматни масла, по-специално при тяхното втриване, съставките им проникват в организма на човека през кожата.
  • При провеждането на инхалации, при вдишване на летящите парове на етеричните масла по време на процедурата, те проникват в нашия организъм чрез органите на обоняние.
  • При топлата баня, към която са добавени няколко капки етерични ароматни масла, пациентът получава лечение както през кожата, така и чрез органите на обоняние.

В ароматерапията усещането на аромата има решаващо значение, тъй като последващите реакции в мозъка могат да повлияят на нашите чувства. Затова не е изненадващо, че етеричните масла играят важна роля в ароматерапията. Всяко етерично масло има определен ефект, например ароматът на портокалово и лимонено масло подобрява настроението, а лавандуловото масло успокоява. Въпреки това, етеричните масла могат да бъдат използвани по-широко. Освен успокояващото действие, например лавандуловото масло се използва в класическата ароматерапия заради своите противовирусни свойства.

Ценните есенции се абсорбират и чрез дишане. Например, когато маслата се използват като добавка към инхалации, се постига спазмолитичен, откашлящ или дезинфекциращ ефект.

Етеричните масла се абсорбират и през кожата, като най-големият абсорбиращ орган с площ от около два квадратни метра. Било то като добавка за бани или допълнение към масажно масло: нанасянето на етерични масла върху кожата оказва полезно въздействие върху различни органи.

Спектърът на действие на етеричните масла е широк. Например, в зависимост от растението те могат да имат релаксиращо, стимулиращо или освежаващо действие. Те могат да облекчават болка, да укротяват възпалението, да се борят с простуда, да умаляват спазмите, да повишават концентрацията и много други. В зависимост от заболяванията или предпочитанията, етеричните масла се използват като добавки за бани, като съставки на масажни масла, за инхалации във формата на спрееве, ароматни лампи или за употреба в сауни.

Как правило, за постигане на желания ефект е достатъчно само няколко капки растително масло.

Етеричните масла трябва да отговарят на високи стандарти за качество. Разредени или синтетични масла не могат да постигнат пълния си ефект. Есенциите от високо качество съдържат 100% ароматни растителни съставки. Затова цената зависи, сред другото, от количеството етерично масло, което растението произвежда. Например, за производството на един килограм етерично масло от дамаскска роза са необходими до 4000 килограма листа.

Как действа ароматерапия?

Човекът разполага с пет органа на сетивата: ушите (слухът), очите (зрението), езикът (вкусът), носът (обонянието) и кожата (тактилните усещания), чрез които получаваме информация за външната среда и себе си. Органите на сетивата приемат сигнали и ги предават до мозъка, въз основа на което правим определени заключения:

  • Колко опасна е определена ситуация (слушаме нещо неприятно);
  • Колко безопасна е храната (миризма, външен вид);
  • Колко безопасен е обектът (външен вид, тактилни усещания) и множество други процеси.

Органите на сетивата са директно свързани с нашето психологическо и физиологическо състояние. Когато непрекъснато биваме изправени пред негативни въздействия, се появяват проблеми: стрес, липса на сън, липса на самочувствие и други. Ако обаче нашите сетива анализират единствено приятни неща, нашето психологическо състояние се подобрява.

Както виждате, мнозина аромати се използват както за физиологични, така и за психологични цели. Това не само е изгодно, но и удобно.

История на ароматерапията

Ароматерапията като наука за лечение с аромати се използва от древни времена за въздействие върху човешкия организъм. Изумително, но примитивни дестилационни съдове на Близкия Изток са били използвани преди повече от 5 хиляди години. Разбира се, нивото на развитие на ароматерапията тогава е било малко по-примитивно, а хората в древните страни повече са стремели да получат ароматни масла, а не етерични. В Древен Египет ароматните води и благовонни смоли са били неотменима част от ритуалите и церемониите. Високите класи в то време се ползвали с ароматни патени и мазници, които се приготвяли чрез смесване на ароматни растителни съставки с масла и мазнини. И балсамирането не е могло да се прави без кедрово масло и ладан, тъй като те разполагат с консервиращи свойства. По-късни цивилизации, гърците и римляните, също прилагали ароматерапията в своите ритуали и религиозни обреди.

Ароматерапията като наука за етеричните масла процъфтявала, развивала се и усъвършенствала. Към 1000 година нашата ера арабският лекар Авиценна допълни устройството за дестилация с охлаждаща система, което позволи да се получат вещества с по-висока степен на пречистване.

В медицината ароматерапията широко се прилагала още в края на XVII век. През XIX век учените се обърнаха към изучаването на молекулния състав и механизма на лечебното въздействие на етеричните масла: техните ползи бяха доказани от научна гледна точка. Но, за съжаление, вместо разпространение на ароматерапията като метод на лечение, биолозите започнаха да синтезират вещества с подобни свойства. И, разбира се, синтетичните заместители не постигаха желания ефект.

В началото на XX век ароматерапията се завърна отново към използването на етерични масла. Това стана под влияние на изследванията на френския химик Рене-Морис Гаттефоссе. Той се впуснал в дълбоко изучаване на тях и доказа ефективността на траволечението, и той предложи да се нарече науката “ароматерапия”. През Първата световна война етеричните масла привлякоха вниманието на доктор Жан Валне: той пробвал да ги приложи в лечението на ранените. След като получи достатъчно висок процент положителни резултати, той се обърнал към по-дълбокото изучаване на тази наука. Резултатите от неговите изследвания получиха широко признание и официална подкрепа сред лекарите на родината му, Франция. Много френски лекари и до днес предписват на пациентите си етерични масла за вътрешно и външно приложение.

Развитието на комплексната ароматерапия дължи много на труда на френския биохимик Маргерит Мори. Тя въведе етеричните вещества в козметологията, където в комбинация с масажа те се използваха за цели на подмладяване на кожата. В настояще време в специализираните клиники и университети по целия свят се провеждат интензивни изследвания в областта на ароматерапията. Те позволяват на лекари и обикновени хора да се докопат до по-дълбоките свойства на етеричните масла и механизма на тяхното действие.

Правилното дозиране на етерични масла за ароматерапия

  • Ароматична лампа: Добавете 1-2 капки масло във водата.
  • Инхалация: Достатъчно е да използвате 2-3 капки на 0,5 литра топла вода.
  • Вана: Смесете 1 супена лъжица сол за баня с 3-5 капки етерично масло в съд и изсипете в напълнена вана.
  • Масаж: Използвайте 5 капки етерично масло на 20 мл базово масло.

Повечето етерични масла се използват за деца над 3 години. Дозирането може да бъде същото, а времето за процедурата е по-кратко. Ароматът на маслото трябва задължително да харесва на този, който изпълнява процедурата!

С използването на натурални етерични масла подобряваме нашето самочувствие и поддържаме емоционалното си равновесие.

За да научите цената и запишете се за ароматерапия и масаж в Evia SPA & Wellness, можете да го направите тук.

Резервация
Instagram
Facebook
Youtube