Evia SPA & Wellness

Evia Spa & Wellness

Какво е релаксиращ масаж?

Бързият ритъм на живот, постоянното бързане, нервите, проблемите у дома и на работното място предизвикват хронична умора у хората. Съвременният свят ни принуждава да бъдем мобилни и многофункционални. Първоначално това повишава производителността, но след това подобно темпо става причина за сривове, стрес и продължителна депресия, с които е почти невъзможно да се справите сами.

В борбата с психо-емоционалното напрежение и постоянния стрес идеалното решение е релаксиращият масаж на цяло тяло. Това е полезен и същевременно приятен начин за възстановяване, набиране на сили и връщане към нормален, цветен живот.

Какво е релаксиращ масаж?

Това е чудесен начин да се откъснете от сивото ежедневие и всички проблеми и да се насладите на приятна почивка за тялото и душата. Релаксиращият масаж е един от най-ефективните и търсени видове масаж в света. Феноменът му се състои в това, че освен приятни усещания и пълен релакс, човек получава наведнъж и големи ползи за тялото.

За пълно потапяне в света на релаксация и спокойствие с такъв масаж са важни и фактори като светлина, музика, ароматни масла и опитът на масажиста. Само с интегриран подход можете да получите масаж, който отпуска всички мускулни групи и нервната система.

Характеристики на релаксиращия масаж

Има погрешно мнение, че всеки масаж (с изключение на терапевтичния) спомага за релаксация, облекчава стреса и е полезен за тялото. Всъщност експертите твърдят, че това не е така. Неправилният подход към процеса може само да навреди на човек. Ето защо е толкова важно да знаете всички нюанси на релаксиращия масаж и правилния принцип на работа.

Особености:

Този вид масаж се препоръчва вечер. Това е необходимо, за да може тялото да се отпусне и да си почине след процедурата. Ако правите релаксиращ масаж сутрин или следобед и след това отидете на работа, ефектът ще се загуби и масажът няма да донесе никаква полза;

Стайната температура също е от голямо значение. Много е важно на клиента да му е удобно, топло, но не горещо. От това зависи и топлината на ръцете на масажиста. Трябва да е приятно и да не предизвиква допълнително внимание на клиента;

Наличието на приятна музика е един от най-важните моменти при този вид масаж. Спокойната музика или звуците на природата допринасят за пълна релаксация и имат благоприятен ефект върху нервната система;

Важно е да изберете правилното етерично масло за масаж. Най-добрият вариант е естественият зехтин, който се отличава със своята хипоалергенност и достъпност. Има и специални масажни масла, които специалистът подбира индивидуално за клиента преди процедурата. Друг важен нюанс е, че миризмата на маслото трябва да е спокойна и клиентът първоначално ще го хареса. В друг случай това ще бъде релаксиращ масаж, чиято полза ще бъде загубена и ще донесе само раздразнение и други негативни емоции на клиента.

Техники за релаксиращ масаж

Тази процедура включва спокойни, бавни движения по цялото тяло: започвайки от върховете на пръстите, завършвайки с цервикалната област и главата. Майсторът на масажа трябва да знае техниките за правилно масажиране на различни части на тялото, тъй като всяка зона има свои собствени характеристики. Движенията по време на релаксиращия масаж трябва да са меки, без използване на сила. Релаксиращият масаж, чиято техника не отговаря на правилата, няма да донесе никаква полза на тялото.

Основните движения по време на релаксиращ масаж:

 • галене;
 • месене;
 • Разтриване;
 • потупвания;
 • Вибрации.

Има различни видове релаксиращи масажи:

 • Например, антистресовият масаж ще помогне за нормализиране на кръвното налягане и подобряване на съня;
 • За тези, които искат да облекчат умората, да активират умствените процеси, да избегнат нервното напрежение, ароматният масаж е отлична възможност;
 • А за тези, които имат суха, отпусната кожа, масажът с ароматна свещ ще бъде приятно и полезно решение на този проблем.

Какъвто и вариант да изберете, всеки масаж има положителен ефект върху здравето и благосъстоянието.

Какъв е ефектът на релаксиращия масаж върху тялото?

Основната цел на този вид масаж е да отпусне тялото, да успокои нервната система от стрес и да създаде всички условия за външно и вътрешно възстановяване. Оптималното време за релаксиращ масаж е 15-30 минути. И за да може релаксиращият масаж да даде максимална полза, след приключването му трябва да легнете, да се отпуснете и в идеалния случай, ако има желание и възможност, да поспите.

Показания за релаксиращ масаж

Релаксиращият масаж ще бъде полезен при такива симптоми:

 • Чести стрес;
 • Продължителна депресия;
 • Хроничен умора;
 • Безсъние;
 • Лошо настроение;
 • Усещане за обща умора сутрин.

Освен това този вид масаж ще бъде полезен на всички хора, които просто искат да се отпуснат и да избягат от външния шум и обичат тази процедура.

Противопоказания

Въпреки многото предимства на такъв приятен вид лечение като релаксиращия масаж, има и противопоказания. Тази процедура е забранена, когато:

 • Повишена телесна температура;
 • кожни заболявания;
 • Възпаление на лимфните възли;
 • Алергични реакции;
 • Наличието на отворени рани;
 • След скорошни хирургични интервенции или в някои случаи, ако има заболявания на опорно-двигателния апарат.

Много е трудно да се надцени ефектът от релаксиращия масаж върху тялото. Влияе положително както на външния вид, така и на функционирането на вътрешните органи, ставите и нервната система. Направете подарък на тялото си под формата на релаксиращ масаж, а той от своя страна ще ви даде здрав сън, красиво, стегнато тяло и отлично здраве.

Резервация
Instagram
Facebook
Youtube