Evia SPA & Wellness

Evia Spa & Wellness

Масаж по време на бременност: какво и на кого ще бъде полезно?

Пренаталният масаж се практикува от много бъдещи майки. Използва се за подобряване на благосъстоянието на жените и улесняване на грижите за неродено дете. Някои се съмняват: възможно ли е бременните жени да масажират? Възможно е и дори е необходимо. Облекчава дискомфорта, възникващ в тялото поради различните фази на мускулно напрежение, стрес и подуване.

Основното е да се вземат предвид противопоказанията и да се избере опитен масажист, който ще знае всички характеристики на такава процедура. В Evia SPA работят майстори на своя занаят. Те се отнасят с всяка клиентка възможно най-внимателно, отпускайки и улеснявайки нейното състояние.

Какви са ползите от масажа за бременни жени?

За една бременна жена това не е само въпрос на релакс и почивка. Можете да повлияете благотворно на здравето с помощта на специални манипулации. Това намалява болката и дискомфорта, които често се появяват по време на бременност. На първо място, долните крайници страдат от силно задържане на течности, включително поради естроген и тежестта на корема. Масажът има благоприятен ефект върху отоците, като придава на краката по-голяма лекота.

Масажът на гърба за бременни има много предимства. Той:

 • намалява мускулното напрежение в гърба и краката;
 • намалява болката в ставите;
 • подобрява кръвообращението;
 • намалява подуването (подуване);
 • подобрява оксигенацията на мускулните тъкани;
 • намалява тревожността;
 • подобрява съня;
 • подпомага в борбата с депресията (поради повишените нива на серотонин и допамин, които облекчават стреса);
 • помага в борбата със стриите и отпуснатата кожа;
 • намалява нивата на стрес (поради освобождаването на хормона норепинефрин и високи нива на кортизол).

Масаж по време на бременност: основните правила

Има различни методи за масаж. Има определени техники, които често се използват специално за бременни жени.

Какъв вид масаж може да се направи по време на бременност?

Шведският масаж и лимфният дренаж се използват често и могат да отпуснат съществуващото мускулно напрежение и да подобрят кръвообращението. Натискът по време на масажа е лек и бавен. Той е в състояние да поддържа една жена в различни моменти. Все пак промените засягат цялостно тялото – от хормонални до мускулно-скелетни.

Дренажният масаж е особено подходящ за тези, които често чувстват тежест в краката. Всъщност в рамките на 9 месеца задържането на течности може да стане много неприятно. В тези случаи може да се направи лимфодренажен масаж за облекчаване на болката и подобряване на микроциркулацията. Помага на бъдещите майки, като значително улеснява състоянието им. Всичко трябва да се прави внимателно, тъй като в някои области са мобилизирани значителни количества течност. Затова е по-добре да действате постепенно, като предпочитате лек масаж.

Масажът по време на бременност в Evia SPA е специална процедура. Майсторът масажира активни биологично важни точки и хармонично ги комбинира със специални техники на пасивната йога. Те са насочени към стимулиране на естественото изхвърляне на токсините и развиване на гъвкавост. Масажистът извършва всички манипулации много внимателно и деликатно. В същото време избягва силен натиск или триене, заобикаляйки зони, които са „небезопасни“ за бременни жени.

Как да масажирате бременни жени

Необходими са някои предпазни мерки: в края на краищата манипулациите се практикуват както на майките, така и на бъдещите бебета. Предпазните мерки се отнасят преди всичко до позицията на тялото, която трябва да се заеме по време на масажа. Също така – евентуални противопоказания и вида на извършваните манипулации. Важно е да се вземе предвид:

Тялото на жената трябва да бъде разположено така, че да носи облекчение. Често жените лежат на една страна, където няма натиск върху корема и вдлъбнатини, които могат да го причинят. Често за това са предвидени подходящи възглавници, за да не притиска тялото към леглото, особено гърдите.

Основното нещо е да не лежите по корем. Седналата позиция е подходяща и за бременни. Важно е тялото на жената да е в удобно положение: нищо не трябва да оказва натиск върху гърдите и стомаха.

Когато масажирате гърба, бременните жени трябва да обърнат внимание на чувствителните точки. По-специално тези, които съответстват на тазовите мускули (глезени и китки за рефлексология). Също така практикувайте лек масаж на всички мускули, за да насърчите общата релаксация. Важно е да защитите корема, той може да се докосва само леко, като се избягва триене или масаж.

Една жена може да има високи рискове, състояние на хипертония или силно подуване, което затруднява масажа – това е важно да се има предвид. Особено в случаите, когато бременността е придружена от загуба на кръв или вода, силно замаяност и сърцебиене, чести болки в корема.

Възможно ли е да се прави масаж по време на бременност в по-късните етапи?

Също така трябва да оцените подходящия масаж за всеки период на бременност. Например, през първия триместър, когато се изисква голямо внимание, понякога не се препоръчва да се прибягва до процедурата. Но масажът по време на бременност се превръща в отлична и препоръчителна подкрепа за бременни жени след 12 седмици.

Основното е да се консултирате с лекар. Все пак някои жени могат да прибегнат до масаж в много ранните етапи. В крайна сметка, колкото по-бързо успеете да отпуснете гръбначните мускули, толкова по-бързо ще подготвите тялото за трудностите на бременността. Оптималното време за започване на масажа е 6-8 седмица, като е по-добре да завършите 2 седмици преди прогнозираното раждане.

Кога не трябва да правите масаж за бременни – противопоказания

Преди процедурата е важно да говорите с вашия гинеколог: възможно ли е да се прави масаж по време на бременност във вашия случай. Най-добре е да се откажете от това, ако имате едно или повече от следните условия:

 • преждевременно раждане в миналото;
 • рискова бременност;
 • прееклампсия;
 • внезапно и силно главоболие;
 • GRVI с висока температура;
 • инфекциозни заболявания;
 • остри хронични заболявания;
 • лошо храносмилане;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • кожни проблеми;
 • психични разстройства.

Масажът често използва етерични масла. По-добре е да избягвате масла от мащерка, върбинка, градински чай, пелин. Разбира се, при еднократен контакт с тях няма да има последствия, но го имайте предвид занапред.

Изберете сертифициран масажист, който разбира как да отговори на вашите нужди. Тези, които правят масаж за бременни жени, знаят много нюанси. Например, че има чувствителни точки на натиск, които могат да стимулират матката и затова не трябва да се докосват. В Evia СПА работят опитни майстори, които са специализирани в този вид масаж и внимателно ще облекчат Вашето състояние. Свържете се с нас!

Резервация
Instagram
Facebook
Youtube